ADELAIDE BOTANICAL GARDENS WETLAND

Client: Adelaide Botanic Gardens

Collaboration: SKM, David Lancashire Design and Paul Thompson

Location: Adelaide, SA

Completion Date: 2013

Construction budget: $8.5M

Size: 20,000sqm

Photography: John Gollings

Awards

2016 - AILA National Award for Parks and Open Space

2015 - SA Medal for Landscape Architecture

images Map

Project Title: Adelaide Botanical Gardens Wetland

The Adelaide Botanic Gardens Wetland is located on First Creek, a highly urbanised waterway near the centre of Adelaide. The wetland ameliorates flooding, purifies polluted stormwater runoff, is the source for an Aquifer Storage and Recovery (ASR) system, provides habitat and is an educational and recreational resource.

The conceptual design process has led to a fusion of engineering, landscape architecture and interpretation resulting in an integrated system combining physical, biological, mechanical and hydrological processes.

Three primary themes - plants, water and people are explored through the design. These themes are established within a layout which improves visitor entry to the gardens through the eastern gate, maintains visitor and service access and provides a range of new opportunities for educational experiences.

ADELAIDE BOTANICAL GARDENS WETLAND

images Map

Project Title: Adelaide Botanical Gardens Wetland

The Adelaide Botanic Gardens Wetland is located on First Creek, a highly urbanised waterway near the centre of Adelaide. The wetland ameliorates flooding, purifies polluted stormwater runoff, is the source for an Aquifer Storage and Recovery (ASR) system, provides habitat and is an educational and recreational resource.

The conceptual design process has led to a fusion of engineering, landscape architecture and interpretation resulting in an integrated system combining physical, biological, mechanical and hydrological processes.

Three primary themes - plants, water and people are explored through the design. These themes are established within a layout which improves visitor entry to the gardens through the eastern gate, maintains visitor and service access and provides a range of new opportunities for educational experiences.

Client: Adelaide Botanic Gardens

Collaboration: SKM, David Lancashire Design and Paul Thompson

Location: Adelaide, SA

Completion Date: 2013

Construction budget: $8.5M

Size: 20,000sqm

Photography: John Gollings

Awards

2016 - AILA National Award for Parks and Open Space

2015 - SA Medal for Landscape Architecture